Skip to content

Mensen met bepaalde chronische ziekten, zoals diabetes, reuma of neurologische aandoeningen hebben een vergroot risico op het verkrijgen van complexe voetwonden. We spreken hierbij van een verhoogd risico op het moeizaam genezen van zo’n voetwond, genaamd een voetulcus. Zo’n voetwond dient intensief behandeld te worden. Het beperkt de mensen tijdens de dagelijkse activiteiten en kan in de ergste gevallen leiden tot een (gedeeltelijke) voetamputatie. De preventieve voetzorg is er op ingericht om voetwonden te voorkomen door de voeten regelmatig te laten controleren en de juiste voetzorg te bieden.

Sinds 2015 wordt de voetzorg rond het voorkomen van voetwonden al (gedeeltelijk) vergoed door de basisverzekering bij diabetes mellitus. Vanaf 2023 geldt deze vergoeding ook voor iedereen die door een overige ziekte of medische behandeling een hoger risico op voetwonden heeft.

Er dient eerst een verwijzing te zijn vanuit een medisch specialist, huisarts of praktijkondersteuner, waarbij wordt vermeld dat er een voetonderzoek moet plaatsvinden door de podotherapeut om het risico op voetwonden in te schalen. In dit voetonderzoek wordt een risicoclassificatie vastgesteld, en aan de hand van het risico wordt het behandelplan en de eventuele vergoeding vastgesteld.

Bij het voetonderzoek om de risicoclassificatie vast te stellen wordt gekeken naar de doorbloeding van de voeten, het gevoel van de voeten (neuropathie) en de verhoogde druk onder de voeten. Bij het vaststellen van de risicoclassificatie kan de podotherapeut ook eventuele andere behandelmogelijkheden aanbieden om verhoogde druk of pijnklachten te verminderen of voorkomen.